Zadnje novice 2022

 • 10/2022
  Prireditve

  BIGSEE DEBATE

  BIGSEE DEBATE sprožajo spremembe.
  Podjetje ZG Lighting je v četrtek, 13.10.2022 kot partner sodelovalo v BIGSEE debati z naslovom "Koliko turizma?"
  Na okrogli mizi so sodelovali sledeči gosti: Matej Straus, Zavod ID 20, Barbara Debevec, Plusminus30 in Aleksander Ostan, Atelje Ostan Pavlin.

  Glavna nit pogovora je tekla o tem, kakšna naj bo strategija vse hitreje razvijajočega se turizma in kako naj se v te strategije vključijo kreativne industrije z namenom razvijanja trajnostnih turističnih produktov z višjo dodano vrednostjo. Iskali so se odgovori na številna vprašanja, med katerimi je bilo veliko pozornosti deležno prav iskanje ravnovesja med gospodarskimi apetiti ter prostorsko in okoljsko vzdržnostjo ter arhitekturo. Posebna pozornost pa je bila namenjena pastem množičnega nizkocenovnega turizma in njihovemu izogibanju.

   

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 09/2022
  Prireditve

  Light(s) on tour 2022

  Light(s) on tour - četrtek, 15. septembra - Ljubljana

  Svetloba je stvar perspektive.

  Razsvetljava je mnogo več, kot je nekoč bila. Danes lahko izboljša delovno okolje, zaščiti ekosisteme, omogoča varnejši promet in pripomore k boljšemu učenju. Sodobni sistemi razsvetljave zvišujejo učinkovitost industrije, omogočijo boljše odnose s potrošniki, izboljšajo raven trajnosti in celo vplivajo na kakovost življenja.

  Light(s) on tour je potujoča razstava, ki omogoča raziskovanje in doživetje najnovejših proizvodov in tehnologij s področja razsvetljave podjetij Zumtobel in Thorn.

  Obiskovalci so sami raziskovali in oblikovali nov pogled na svetlobo.

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 05/2022
  Prireditve

  LIVE.LIGHT

  Več kot 400 obiskovalcev iz Evrope in MEIA je na dogodku Live.Light v Light Forumu lahko izkusilo inovativen dizajn in najsodobnejšo svetlobno tehnologijo.

  Poleg vodenih ogledov po Light Forumu in strokovnih izobraževanj o izdelkih so občinstvu ponudili vrhunske vsebine o trajnosti in oblikovanju v utripu časa. Delavnice o trajnostni arhitekturi, prenovah, svetlobnem onesnaževanju in digitalnih storitvah, svetlobi kot infrastrukturi in novih delih so zaokrožile program in spodbudile razprave o pomembnih prihodnjih vprašanjih industrije.

  Pereča vprašanja našega časa so tudi tema nagrade skupine Zumtobel, ki je bila del dogodka z uradno podelitvijo. V sklopu šeste mednarodne nagrade za arhitekturo – s poudarkom na razvoju, usmerjenem v prihodnost za izboljšanje kakovosti življenja in trajnosti v grajenem okolju – je prinesla tri izjemne zmagovalne projekte, ki obravnavajo kolektivno življenje, cenovno dostopno lastništvo stanovanj in krožno ekonomijo:
  Lesena konstrukcija La Borda Housing Cooperative podjetja Lacol, arhitekturne zadruge iz Barcelone v Španiji, je prejela prvo nagrado v kategoriji Buildings. Projekt Whole Block Outcomes: Rehabilitating Baltimore pobude Black Women Build je prepričal žirijo v kategoriji Urban Developments & Initiatives. Letošnjo posebno nagrado v kategoriji Inovations je prejel laboratorij Circular Construction Lab Univerze Cornell, Ithaca, ZDA, za njihovo programsko orodje RhinoCircular.

  Več informacijMalo informacij
  Popoldne je potekala okrogla miza z nagrajenci iz Španije in ZDA ter interdisciplinarno žirijo, v kateri so sodelovali Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta Architects, Tobias Nolte, Certain Measures in Ian Ritchie, ritchie*studio, in Karin Zumtobel-Chammah, predsednica nadzornega sveta v komisiji. Pogovor o temah kolektivnega življenja, dostopnih stanovanj in krožnosti je vodila Verena Konrad, direktorica vai Dorbirn.

  Dnevno dogajanje se je zaključilo s podelitvijo plaket dobitnikom skupine Zumtobel Group Award 2021 na slavnostni prireditvi zvečer. Prisotni so bili izvršni direktor Alfred Felder, žirija, kustosa Kristin Feireiss in Hans-Jürgen Commerell iz Aedes Architecture Forum v Berlinu ter Karin Zumtobel-Chammah, ki je zastopala pokroviteljico nagrad, Isabel Zumtobel. Podelitev je vodila vodja stikov z javnostjo Natalie Kreutzer.

 • 05/2022
  Prireditve

  ARHIKULT 2022

  20. maja 2022 - Skupaj z »Zavodom za promocijo arhitekture« smo kot Pokrovitelj dogodka sodelovali  na 7. arhitekturni  konferenci »ARHIKULT 2022«, ki je bila v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

  Na srečanju so povabljeni predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. Izdelali so pregled obsežnega opusa, ki je nastal v zadnjih letih v segmentu objektov - Zdravje in Nega, njihovih prenov ter notranjih in zunanjih ureditev. Po prvem delu strokovnih predavanj so nadaljevali s predstavitvijo izbranih arhitekturnih birojev in odmevnejših projektov v zdravstvu. Letos so se dotaknili vrste aktualnih tem kot so hidroizolacije, zelene strehe, gradnja s peno betonom, talne obloge, novi PURES, akustika, zaščita kovinskih konstrukcij, Nove prostorske tehnične smernice za zdravstvene objekte (ZO), obešene fasade, razsvetljava ZO, trajnostna gradnja, pametni objekti…

  Predstavitev najnovejših smernic ter rešitev za osvetljevanje bolnic, ki jih razvija ZUMTOBEL je podala Kimberley Snell, naša strokovnjakinja iz Dornbirna.  
  Več informacijMalo informacij
  Predstavitev opusa povabljenih arhitekturnih in oblikovalskih studiev se je zaključila s podelitvijo nagrad najboljšim realiziranim projektom iz segmenta zdravstvenih objektov in nege.
  Cilj konference je bil združiti strokovnjake, povezati inženirje, nacionalne predstavnike institucij, civilno družbo, javne organe in raziskovalne institucije, da delijo svoje znanje, izkušnje in mnenja ter da s pomočjo strokovnjakov nudi vpogled v zadnje stanje tehnike in tehnologije, ki temelji na priznanih izsledkih znanosti in izkušenj.
 • 05/2022
  Prireditve

  BIGSEE

  5. maja 2022 je v Ljubljani potekal festival arhitekture in oblikovanja, ki so ga organizatorji dogodka poimenovali - BIG SEE. Festivala se je udeležilo 700 obiskovalcev iz 21 držav jugozahodne Evrope.

  Podjetje Zumtobel se je dogodka udeležilo kot razstavljalec in obiskovalcem predstavilo najnovejšo tehnologijo Zumtobel Spectrum – ko je nevidno pomembno, kjer je poudarek na inovativni lastnosti kakovosti svetlobe, ki uporablja manj modre barve in tako zelo pozitivno vpliva na zdravje ljudi v zaprtih prostorih.

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 02/2022
  Svetlobne rešitve

  Osvetlitev DATA centrov

  23/3/2022, 12:00 - Online

  Prijava na predavanje

  Želite izvedeti več o modernih in trajnostnih DATA centrih prihodnosti?
  Pridružite se nam 23. marca ob 12.00 na 30-minutnem spletnem seminarju!

  DATA centri in trajnost - protislovje?

  Energetsko učinkoviti DATA centri prihodnosti – od svetlobne rešitev do omrežne gradbene infrastrukture.

  V našem spletnem seminarju bosta Klaus Dederichs, partner in vodja ICT pri Drees & Sommer in Chris Fryer, globalni vodja ključnih strank DATA centrov pri podjetju Zumtobel, delila svoje bogato strokovno znanje iz realiziranih projektov.

  Predavatelja:
  Klaus Dederichs
  Chris Fryer

  Trajanje: 30 minut
  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 11/2021
  Svetlobne rešitve

  Pod žarometi

  Letošnjo otvoritev smučarske sezone je poleg odlične osvetlitve smučarskega prizorišča v Zürsu, v Arlbergu v Avstriji, kjer se je  odvijal paralelni veleslalom za ženske, zaznamovala tudi prva zmaga v karieri slovenske smučarke Andreje Slokar.

  Najsodobnejši reflektorski sistem blagovne znamke Thorn - skupine Zumtobel, je prizorišče svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu v Zürsu prvič osvetlil v sezoni 2020/2021, ko so uvodni dogodek svetovnega pokala v smučanju, ki je potekal brez občinstva, prenašali v živo na televiziji. Thornov sistem reflektorjev, ki ga sestavlja 225 svetilk Altis, je prav gotovo zagotovil najboljšo možno osvetlitev prizorišča tako za športnike na lokaciji kot za gledalce, ki so si spektakel ogledali preko televizijskih zaslonov.

  Izhodišča pri snovanju te specifične svetlobne rešitve so poleg optimalne osvetlitve predstavljali okoljski vidiki izvedbe. Za kratek čas trajanja svetovnega prvenstva je osvetlitev optimizirana za zadostitev visokih zahtev televizijskega prenosa, ki se nanaša na vertikalno osvetlitev, enakomernost osvetlitve, ustreznih barv svetlobe, bleščanja za športnike, gledalce in kamere. Po končanem tekmovanju bo sistem zagotavljal nežno minimalno osvetlitev s toplo barvno temperaturo, ki bo ob koncu zimske sezone v celoti razstavljen in ponovno nameščen ob pričetku naslednje sezone.
  Več informacijMalo informacij
  Koncept razsvetljave je v sodelovanju s podjetjem za tehnološki inženiring zasnoval Peter Samt. Gre za učinkovito rešitev, ki aktivno pomaga pri ohranjanju virov in varovanju okolja, s čim nižjimi emisijskimi obremenitvami. Patentirana optika Thornovih reflektorjev Altis zagotavlja minimalno vertikalno osvetlitev 1200 luksov potrebnih za televizijski prenos.

  Ob 375 metrov dolgi progi je bilo skupno postavljenih dvanajst 22 metrov visokih stebrov (šest na vsaki strani). Vzdolžno so stebri nameščeni na razdalji 60 metrov, prečna razdalja med njimi pa je 50 metrov. Na vsakem stebru je 17 Altis reflektorjev, ki uporabljajo simetrično in asimetrično porazdelitvijo svetlobe pri 5700 K in 3000 K. Postavljeni in poravnani so tako, da posebna optika zmanjša morebitno razpršenost svetlobo.

  Svetlobna rešitev izpolnjujeje zahteve evropskega standarda EN 12193 "Športna razsvetljava" in avstrijskega standarda ÖNORM O 1052 "Emisije svetlobe – merjenje in ocena" (javna razsvetljava za drsanje) kot tudi specifikacije ORF. Standardi in smernice vsebujejo informacije o omejitvi bleščanja in svetlobnega onesnaženja, pri tem pa je pomembno tudi dejstvo, da se tako zasnovana rešitev lahko uporablja tudi pri slabšem vidnem razmere, kot so neugodnejši vremenski pogoji kot sta megla ali padajoči sneg.
  Za svetlobno rešitev združljivo s Full HD TV, je zahtevana enakomerna porazdelitev svetlobe po celotnem območju snemanja, najmanjša izmerjena vertikalna osvetlitev iz smeri kamere pa mora zagotavljati 1200 luksov. Osvetlitev brez utripanja, ki jo zagotavljajo reflektorji Altis, zagotavlja enakomerno svetlost področja snemanja, tudi v zelo počasnem posnetku. Gre za specifiko izjemno kakovostnega, visokozmogljivega reflektorja za potrebe osvetljevanja športnih dogodkov, ki ga podjetje Thorn uporablja za ustvarjanje optimalnih vizualnih pogojev za tekmovalce in televizijske prenose.

  Kontrola osvetlitve LITECOM podjetja Zumtobel omogoča nastavitev sistema na zahtevano optimalno raven osvetlitve v različne namene kot so javno smučanje, usposabljanje in tekmovanja v razvoju smučarjev (Svetovni pokal FIS) – vse to z enostavnim pritiskom na gumb. Z intuitivno aplikacijo ga je mogoče priročno upravljati prek pametnega telefona ali tablice in zato podpira trajnostno ravnanje s svetlobo tudi na zunanjih lokacijah, tako da se »prava svetloba« zagotovi in distribuira glede na zahteve uporabe.
 • 11/2021
  Prireditve

  Light & bite

  Serija dogodkov poimenovanih »LIGHT & BITE«, ki so se septembra in oktobra zvrstili na različnih lokacijah Slovenije, je bila namenjena predstavitvi novih izdelkov podjetja Zumtobel.

  Dogodke smo želeli približati našim strankam, zato smo se odločili, da jih organiziramo za manjše, zaključene skupine, ki svoje projekte realizirajo pretežno na lokalni pa tudi širši ravni Slovenije. Vse dogodke sta sooblikovali svetloba in kulinarika, zato tudi ne preseneča izbira lokacij kot so Golf igrišče Smlednik, vinska klet Edija Simčiča, galerija Božidarja Jakaca v Kostanjevici na Krki ter Hiša vin Doppler v Zgornji Kungoti.

  Predstavljene so bile novosti na področju ulične razsvetljave, podane so bile najnovejše smernice za osvetljevanje industrije ter drugih delovnih prostorov - pisarn, poseben poudarek pa je bil namenjen modularnim svetilom za osvetlitev muzejev in galerij.
  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 11/2021
  Podjetje

  Momentum of Light

  Momentum of Light je plod interdisciplinarnega sodelovanja med nizozemskim fotografom Iwanom Baanom in arhitektom Francisom Kéréjem, rojenim v Burkini del Faso, ki danes živi in dela v Berlinu. Delo na impresiven način dokumentira vlogo dnevne svetlobe v lokalni arhitekturi in načinu življenja v Burkini del Faso.

  Intervju z Iwanom Baanom in Francisom Kéréjem (Kéré Architecture) o nastanku 30. izdaje umetniškega letnega poročila skupine Zumtobel Group (2020/21)- Momentum of Light. Protagonista nudita vpogled v idejno zasnovo in realizacijo tega zanju osebno pomembnega projekta in razkrivata svoje najljubše elemente. Spregovorita o posebnih izzivih pri snovanju in oblikovanju poročila, pojasnjujeta od kje navdih in zakaj ima ta projekt trajen pečat na njuno delo.

  Intervju z Iwanom Baanom in Francisom Kéréjem

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 11/2021
  Podjetje

  Light forum

  V Dornbirnu je zaživel novi Light forum in učni center.

  Ogromen, sodoben razstavno izobraževalni center je namenjen tako zaposlenim, kot strankam in ostalim poslovnim partnerjem.
  V objektu se nahaja večji avditorij, kjer lahko potekajo predstavitve namenjene večjemu številu udeležencev.
  Preostala površina je razdeljena na več različno velikih oddelkov, ki so namenjeni usmerjeni predstavitvi posameznih svetlobnih rešitev in izdelkov ter delavnicam.

  Light forum

   


  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 11/2021
  Podjetje

  Virtual Capital Markets Day

  Pred tedni je podjetje Zumtobel Group v okviru dogodka Capital Markets Day, ki je namenjen investitorjem in analitikom, predstavilo podrobno strategijo podjetja in jih seznanilo s trenutnimi srednjeročnimi načrti:

  - povprečna letna rast prihodkov 4-5% od 2021/22 do 2024/25
  - prihodki v razponu 1,2 milijarde evrov v 2024/25
  - EBIT marža 6-8% v 2024/25

  Podjetje je za tekoče poslovno leto 2021/22 potrdilo načrtovano rast prihodkov med 4% in 7% in EBIT maržo med 4% in 5%.
  #capitalmarketsday
  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 11/2021
  Izdelki

  Ambitus

  Oblikovalec Yorgo Lykouria iz RAINLIGHT STUDIO je oblikoval svetilko, kjer svetloba sledi neki vnaprej določeni obliki, vendar lahko tudi spremeni smer. Svetlobni vir, ki svetlobo širi v vse smeri deluje kot majhno sonce – porazdelitev svetlobe je skoraj 360 stopinj. Svetloba ima vizualni, čustveni in biološki učinek na ljudi in naše okolje.
  AMBITUS zahvaljujoč tehnologiji #tunableWhite zagotavlja neposredno in posredno svetlobo z barvno temperaturo, ki jo je mogoče enostavno prilagoditi različnim dnevnim zadolžitvam in rutinam.
  S svetilko lahko enostavno upravljate in prilagajate barvno temperaturo svetlobe s preprostim stikalom ali preko vašega pametnega telefona.

  AMBITUS

   

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 03/2021
  Svetlobne rešitve

  Ohranitev temnega neba

  30/03/2021, 17:30 – Online

  Prijava na predavanje

  Nočna osvetlitev zunanjih površin poživi mesta, omogoči uporabo parkov ter izboljša varnost udeležencev v prometu. Prav tako ima velik doprinos k zaznavanju, občutju varnosti in zmanjšanju ranljivosti njegovih prebivalcev. Vendar pa ob vseh številnih pozitivnih učinkih nočne osvetlitve žal ne smemo pozabiti in zanemariti  dejavnika, ki ga je prav tako potrebno v celoti upoštevati pri nočnem osvetljevanju na prostem - ta dejavnik se nanaša na zaščito dragocenega temnega nočnega neba in na njegovo ohranitev.
  Slavnostni gost Kjetil Thorsen, soustanovitelj priznane arhitekturne pisarne Snøhetta, bo razpravljal o temnem nebu in interakciji med človekom, prostorom, arhitekturo in razsvetljavo.
  Več informacijMalo informacij
  Ta interaktivni dogodek bo raziskal številne ključne teme in razmišljanja v zvezi z nočno osvetlitvijo na prostem. Strokovnjak za zunanjo razsvetljavo bo razpravljal o tem, kako zagotoviti osvetlitev, ki zadostuje potrebam življenja v mestu, hkrati pa ohranja temno nebo. Iščemo odgovore na vprašanja kot so: Kako se izogniti svetlobnemu onesnaženju, kako razsvetljava vpliva na ekologijo in ali lahko pomaga ohranjati nočne ekosisteme ter kaj je potrebno storiti, da bi se ohranjanje temnega neba upoštevalo pri načrtovanju zunanjih prostorov in osvetlitve.

  V rubriki Light Forum bo na voljo tudi interaktivni ogled, kjer bomo predstavili sodobne rešitve zunanje razsvetljave, ki so rezultat prizadevanj po ohranitvi temnega neba ter vam pokazali primere najboljših praks, s katerimi se je mogoče izogniti razlitju svetlobe in preprečiti svetlobnemu onesnaževanju.
 • 03/2021
  Svetlobne rešitve

  Osvetlitev šolskih učilnic v praksi

  30/03/2021, 12:00 – Online

  Prijava na predavanje

  Šola je veliko več kot zgolj stavba. Je funkcionalen prostor, ki mora podpirati in stimulirati tako delo učiteljev ter ostalega osebja kot tudi motivirati in vzpodbujati izobraževalni proces učencev. Predavanje z naslovom LET’S TALK LIGHT se dotika osvetlitve vseh šolskih prostorov, tako notranjih kot tudi zunanjih, razkriva katere rešitve so najboljše za osvetlitev posameznih specifičnih prostorov, katere tehnologije so zastopane v rešitvah izdelkov ter predstavlja nekaj nasvetov in rešitev iz najboljših praksah.

  Predavatelj:
  THORN Lighting

  Trajanje: 1 ura

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 01/2021
  Podjetje

  Circular Design - VIVO II

  28/1/2021, 16:00 - Online

  Prijava na predavanje

  Rojstvo trajnostnega izdelka je kompleksen proces, v katerem ima pomembno vlogo zasnova krožnega gospodarstva – življenjski cikel takega izdelka se premika od idejne zasnove, proizvodnje, vzdrževanja, ponovne uporabe, predelave in recikliranja.

  Harald Gründl, partner pri podjetju EOOS Design, je v sodelovanju z IDRV - Institute of Design Research Vienna, razvil "Vodnik po krožnem oblikovanju". Študija je služila kot razvojna platforma pri razvoju serije reflektorjev VIVO in se bo uporabljala tudi pri snovanju in razvoju novih svetil skupine Zumtobel.

  V svojem predavanju bo Harald Gründl spregovoril o osnovah "krožnega oblikovanja" in jih razložil na konkretnem primeru razvoja VIVO II.

  Predavatelj:
  Harald Gründl
  EOOS Design


  Trajanje: 1 ura

   

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 01/2021
  Svetlobne rešitve

  Svetloba v izobraževalnih ustanovah - učinkovita prenova

  27/01/2021, 11:00 – Online

  Prijava na predavanje

  Sodobno izobraževanje zahteva številne spremembe – vloga zaposlenih v šolstvu se iz klasičnih učiteljev transformira v družabnike pri učenju -  očitne so vse večje zahteve po individualizaciji prostora in časa.

  Novi pedagoški koncepti vključujejo prilagodljivost ali raznolikost prostorov, ki zmorejo podpirati hitro spreminjajoče se pedagoške procese in dejavnosti. Vse to prinaša številne izzive tako na področju novogradnje objektov namenjenih izobraževalni dejavnosti, še večje pa na področju prenove že obstoječih zgradb.

  Spletni seminar ponuja virtualno predstavitev nedavnega projekta prenove in prikazuje, kako izboljšati kakovost učnega procesa.

  Izvedeli boste, kaj pomeni menjava svetil 1:1 za zagotavljanje kakovostne svetlobe v učilnici in kako izboljšati učni proces s preprostimi sredstvi?

  Na tem spletnem seminarju boste spoznali:

  • kakšno spremembo vzorcev v izobraževanju prinaša projekt prenove
  • kaj je potrebno upoštevati pri načrtovanju zamenjave svetil v razmerju 1: 1
  • kako je mogoče s pravo svetlobno rešitvijo spodbuditi učni proces

  Trajanje: 1 ura

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií
 • 12/2020
  Podjetje

  Voščilo 2021


  SVETLOBA NAJ SPREMLJA VSAK VAŠ KORAK!
  NAJ OSVETLI OZADJA IN STRAN POTI, DA BODO VAŠE ODLOČITVE JASNEJŠE!
  IN NAJ LUČI OBSIJEJO VAŠE DOSEŽKE IN USPEHE!

  NAJ BO LETO 2021 SVETLO IN POZITIVNO!

  Vam želi ekipa Zumtobelgroup Slovenija

  Več informacijMalo informacij
  Viac informácií

filter

 • Podjetje
 • Svetlobne rešitve
 • Izdelki
 • Prireditev

Kontakti

Predstavništvo Slovenija
Zumtobel Licht d.o.o.
Štukljeva cesta 46
SI -1000 Ljubljana, Slovenija
Telefon:     +386 (1) 5609 820 
Telefaks:   +386 (1) 5609 866
E-Mail: [email protected]
Glavni sedež družbe:
Zumtobel Lighting GmbH
Schweizer Strasse 30
A-6850 Dornbirn
Phone: +43 (5572) 390-0
Email: [email protected]
» http://www.zumtobel.com

 

Komentarji / vprašanja?

Hvala!

LAND
SOCIAL MEDIA